Dansk dom forbyder besøg på Pirate Bay

(Opdateret 14:20) IFPI har i dag fået Landsrettens ord for, at Sonofons kunder gerne må blive afskåret fra at klikke sig ind på Pirate Bay.

I begyndelsen af 2008 fik IFPI og en række danske rettighedshavere Fogedretten på Frederiksberg til at pålægge det daværende Tele2 - i dag fusioneret ind i Sonofon - at spærre for internet-kundernes adgangen til Pirate Bay.

Dommen blev anket med støtte fra en samlet tele-branche. I dag har Østre Landsret stadfæstet fogedretsdommen.

Det vil sige, at internetudbyderen fortsat skal spærre for kundernes fra den svenske hjemmeside.

IFPI forventer nu, at alle andre internetudbydere følger trop og indfører samme spærring, som Tele2/Sonofon har, for at hindre deres kunders adgang til Pirate Bay.

IFPIs talsmand Jesper Bay har tidligere fortalt ComON, at organisationens strategi med det oprindelige sagsanlæg er af få blokerings-skridtet afprøvet ved en domsstol, hvorpå alle internetudbydere kan forvenetes at makke ret og foretage den blokering, IFPI-ønsker. Skulle de nægte, vil det være en formssag for IFPI af tvinge dem af rettens vej, når der een gang er skabt præcedens.

I en erklæring lagt på organisationens hjemmeside, siger IFPI, at man forventer, at de øvrige teleselskaber nu vil følge trop og på tilsvarende vis lukke for adgangen til Pirate Bay.

Sonofon har i retten talt for frifindelse, fordi Fogedsrettens afgørelse angiveligt byggede på en fejlfortolkning af EU-reglerne - det såkaldte Infosoc-direktiv.

Tvivlspørgsmålet handler om hvorvidt der kan siges at være tale om kopiering når internetudbyderen cacher brugernes trafik. Hvis brugerene downloader ophavsretsligt beskyttet materiale og det caches hos internetuidbuderen, har internetudbyderen så foretaget en ulovlig kopiering?

Eksemplvis har en den svenske regering efterfølgende anlagt en helt anden tolkning af Infosoc-teksten end den det danske retssystem opererer med.

Men i IFPIs tolkning, som retten i dag har stadsfæstet som den rigtige i Danmark, giver reglerne i Infosoc-direktivet rettighedshavere mulighed for at pålægge internetudbydere at lukke for deres kunders adgang til pirattjenester.

IFPI har hidtil accepteret, at lukningen sker i form af en DNS-spærring - til trods for at denne type spærring med forholdsvis enkle midler kan omgås.

Advokat Anders Wernblads ComON-klumme om problemerne i fortolkningen af Infosoc reglerne kan læses http://www.comon.dk/news/uklar.jura.bag.pirate.bay-kendelse_34752.html" target="blank">her.

En udskrift af dagens dom kan læses her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere